Dentitia la copii si adulti

 

Dentitia

Eruptia dintilor de lapte

Caderea dintilor de lapte

Eruptia dintilor definitivi

Observatii

 

Maxilari

Mandibulari

 

Incisivi centrali

5-7 luni

4-8 luni

6-7 ani

6-7 ani

Incisivi laterali

9-13 luni

10-16 luni

6-7 ani

7-8 ani

Canini

6-22 luni

17-23 luni

9-10 ani

9-11 ani

Primul molar de lapte

13-19 luni

14-18 luni

10-11 ani

Locul molarilor de lapte va fi luat de premolari, in ordinea aparitiei

Al doilea molar de lapte

25-33 luni

23-31 luni

11-12 ani

Primul molar definitiv

Nu ia locul nici unuia dintre dintii de lapte, este adevarata fundatie a dentitiei, apare in spatele arcadei, in functie de el va fi formata intreaga dentitie.

 

6 ani

Premolar pozitie 1

Premolarii - apar aproximativ locul primului si celui de-al doilea molar de lapte, dar nu neaparat in aceeasi pozitie; pot varia ca si distante sunt situati in ordine dupa canini.

11-12 ani

Premolar pozitie 2

12-13 ani

 

Molarul de a doua pozitie

 

Molarul de a doua pozitie apare dupa primul molar (molarul definitiv)

12-13 ani

Al treilea molar - maseaua de minte

Pot sa nu apara pe arcada intrucat nu au mugurele in interiorul osului, deaceea este recomandat un consult stomatologic pentru a evalua riscul unei eruptii dificile sau a unor posibile complicatii/interventii chirurgicale.

Apare dupa pubertate; sau poate sa nu apara niciodata

- La 2,5-3 ani in total copilul insumeaza pana la 20 dinti - 8 incisivi, 4 canini, 8 molari.

- Dupa pubertate adolescentul are in gura 28 dinti - 8 incisivi, 4 canini,  8 premolari, 8 molari si dupa 17-18 ani, adultul tanar mai poate avea dupa eruptia molarilor de minte (inca 4 la numar) pana la 32 dinti.

- Dentitia intarziata : lipsa pana la 18 luni - evaluare tiroida, hormon de crestere, radiografie dentara. Consult stomatologic, consult genetician (risc de displazie ectodermala)

 

 

            Eruptia dentara este insotita de sialoree (salivatie in exces), semn ce poate apare si inainte de eruptia propriu-zisa, cand dintii sunt inca in maxilar, nu au spart gingia; prurit local (senzatie de mancarime a gingiilor), indispozitie, uneori hipertermie (cresterea temperaturii peste limita normalului), uneori inapetenta agitatie. Caderea dintilor de lapte de obicei apare in ordinea eruptiei dentare initiale, dar pot exista si exceptii.

            Pe la 3 ani, copilul are în gură 20 de dinţi de lapte, 10 pe fiecare arcadă. După 6 ani, rădăcina dinţilor de lapte începe să se distrugă şi să se reabsoarbă, împinsă încet de eruptia dinţilor definitivi.