Sarcina – luarea in evidenta a gravidei, evolutie, dispensarizare

Trimestrul I – conceptie – luna 3

Test sarcina pozitiv / suspiciune sarcina – > bilet trimitere de la medicul de familie catre ginecologie pentru stabilirea diagnosticului – > scrisoare medicala de la medicul ginecolog catre medicul de familie pentru a putea fi luata in evidenta gravida la nivelul cabinetului de medicina de familie si a beneficia de restul investigatiilor pe parcursul sarcinii dar si de concediu de sarcina si lauzie (total 126 zile, din care 42 obligatoriu post-partum).

ANALIZE:

*- Grup sanguin, Rh, HLG, Sideremie; coagulograma, glicemie, uree, creatinina, acid uric, TGO, TGP, bilirubina, sumar urina + urocultura, VDRL, HIV I+ II, Ag HBs, HCV, TSH, FT4

**-secretie vaginala, ex citologic Babes Papanicolau, culturi col pentru depistare – Ureaplasma, Mycoplasma, Chlamydia si antibiograma daca este cazul.

**Complexul TORCH-Toxoplasma, Rubeola, CMV, Herpes (Ig M si Ig G).

Screening trombofilii (factor V Leiden, proteina C, proteina S, antitrombina III, homocisteina) de preferat preconceptional – in cazuri cu risc, anticorpi  antifosfolipidici (anticorpi anticardiolipina, anticoagulant lupic, beta2-glicoproteina)

**ECOGRAFII: la luarea in evidenta si la (11- 13 saptamani)- dublu test si ecografie morfologica trimestrul I

Trim II luna 3 – luna 6

*ANALIZE:  HLG, glicemie, cultura col, secretie vaginala, sumar urina,

**test de tolerant orala la glucoza – TTOG, anticorpi anti D (in caz de incompatibilitate de rh –s18/s28 (administrare -imunoglobulina anti D -S28)

**ECOGRAFII

 • 15- 20 saptamani triplu / qvadruplu test(la pacientele care nu au efectuat dublu test)
 • 18- 24 saptamani – ecografie morfologica fetala trimestrul II

Trim III luna 6 – luna 9 (sau pana la nastere)

*ANALIZE: HLG, sideremie, glicemie, uree, creatinina ,-coagulograma, TGO, TGP, bilirubina,-suma urina +  urocultura,-cultura col (streptococ beta hemolitic – screening sapt 35-37), secretie vaginala, HIV I+ II, VDRL

**ECOGRAFII

 • 30-32 saptamani – reevaluare morfologica
 • saptamana 38

*ANALIZE – pentru tatal copilului:

 • grup si Rh, HIV I+ II, VDRL, Ag HBS, VHCDispensarizare prin medicul de familie.
  Monitorizare periodica- luarea in evidenta o singura data in primele 3 luni –  greutate, puls ,temperatura, tensiune arteriala, consult. Sau in caz de complicatii/modificari in starea de sanatate consult la cerere de cate ori este nevoie.
  Vizite lunare trimestrul  II / III; in ultimele doua luni de sarcina ale trimestrului III, vizitele se vor efectua la doua saptamani in cazul in care gravida este deplasabila si nu are alti factori de risc.
  Examen ecografic –la recomandarea medicului conform planului trimestrial dar si in caz de inactivitate fetala (suspicine oprire sarcina din evolutie) sau alte situatii neprevazute.

Monitorizare cardiotocografica(TNS) – in trimestrul III in sarcina cu risc, EKG.

Gravida este sfatuita sa urmeze cursuri de puericultura si pregatire in vederea nasterii, consiliere psihologica daca este cazul, alimentara, consiliere in vederea alaptarii, igiena sexuala, sfaturi generale. Gravida este sfatuita sa anunte imediat medicul in caz de consum de alcool, tutun, stupefiante sau alte substante cu potential distructiv pentru fat. Pentru orice problema va puteti adresa medicului de familie cu incredere !

* Medicul de familie

** Medicul ginecolog