Ce trebuie sa stii inainte de a face o ecografie abdominala

Descrierea procedurii pentru ecografie abdominala: prin aceasta investigatie se obtin imagini din interiorul corpului, in timp real. Ecografia abdominala vizualizeaza ficatul, colecistul, pancreasul, antrul stomacului, duodenul, aorta abdominala, vena cava inferioara, rinichii, splina, vezica urinara si prostata/uterul. Ecografia abdominala generala este o investigatie imagistica neinvaziva.

Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale

Pentru a obtine imagini de o calitate crescuta pacientul trebuie sa se pregateasca. Este necesar post alimentar minim 6 ore si aport crescut de lichide necarbonatate chiar inainte de inceperea procedurii. Avand in vedere ca o examinare dureaza aproximatix 30 minute este recomandabil ca pacientul sa inceapa procedura cu vezica urinara plina (sa aiba senzatie de urinare chiar de la inceput), consumati lichide negazoase 1-1,5l. Tot pentru imbunatatirea imaginilor este recomandat ca pacientul sa urmeze cu o zi inainte tratament cu medicamente ce absorb gazele digestive (carbune, simeticona). Dupa efectuarea ecografiei , medicul va reexamina imaginile obtinute si va intocmi buletinul ecografic. Buletinul ecografic si imaginile pot fi trimise si prin email sau inregistrate pe suport foto sau CD/DVD pentru reevaluari ulterioare. Datorita fiabilitatii si sensibilitatii in depistarea anomaliilor structurale, examinarea ecografica a abdomenului este recomandata anual ca metoda de screening a unor patologii nemanifeste clinic.

Ecografia este o procedura neinvaziva care aduce o multitudine de informatii despre organele si  sistemele corpului uman si usor de utilizat pentru screening-ul diferitelor afectiuni. De asemenea  aceasta poarta si denumirea de explorare ultrasonografica sau sonografie fiind o metoda  imagistica ce foloseste unde sonore cu frecventa inalta pentru a produce imagini ale organelor  interne.

Examinarea ultrasonografica nu foloseste radiatii ionizante (RAZE X). Deoarece imaginile ecografice sunt capturate in timp real, pot fi evidentiate organele interne sau curgerea sangelui in vase sau la nivelul inimii (ecografia Doppler). Este o procedura nedureroasa, neinvaziva si reproductibila utila in diagnosticul si tratamentul diferitelor afectiuni.

Ecografia abdominala generala, ecografia de abdomen superior si cea pelvina necesita o pregatire in prealabil:

   ● Se iau 4-6 pastile de carbune medicinal (de la farmacie) cu 24 de ore inainte  – ex : espumisan, sab simplex, finocarbo, gasex, etc.
   ● Se tine regim alimentar: nu se consuma:
      – Mazare, fasole, varza, cartofi, sucuri acidulate, dulciuri concentrate, struguri
      – Nu se consuma nici un fel de alimente cu cel putin 4 ore inainte de ecografie (daca se face  dupa amiaza);
      – Nu se consuma nici un fel de alimente dimineata inainte de ecografie (daca se face  dimineata);
      – Se bea ½ litru de apa plata inainte cu 30-40 de min si se retine in vezica urinara