Diversificarea alimentatiei

Principii generale

Se face la aprox 6 luni pentru un sugar alimentat la san sau cu formula de lapte;

  • nu inainte de 17 saptamani
  • nu dupa 27 saptamaniSe combate diversificarea sugarului alimentat la san mai devreme de 6 luni sau trecerea pe formula de lapte din motive nejustificatePentru sugarii alimentati cu lapte praf la diversificarea se realizeaza incepand cu  4½ – 5  luniPentru a incepe diversificarea sugarul trebuie sa fie perfect sanatos

    Alimentul nou va fi propus si nu impus, evitandu-se in acest fel anorexia psihogena !!!

    Noile alimente se vor introduce progresiv, inlocuind mesele de lapte

    Alimentele se vor administra cu lingurita, progresiv incepand cu cateva lingurite, in stare semisolida, complet pasate, cate vreme sugarul nu are dinti. Ulterior se vor strivi cu furculita

    Nu se introduc doua alimente noi in aceeasi zi pentru a identifica astfel alimentul care a dus eventual la aparitia unor semen de alergie sau de intoleranta. Intre doua alimente noi introduse trebuie sa existe un ragaz de 4-7 zile.

    Se vor evita compromisurile pentru modificarea gustului (zahar in piureul de legume – NU !)

    Este interzis adaosul de sare pana la 2 ani (imaturitatea functionala a rinichiului pune pericol viata copilului); este interzis adaosul de alti potentiatori de aroma – vegeta delkat, knor, cuburi magice sau alte concentrate de gust !!!

    Pana la varsta de 7-8 luni vor fi oferite sugarului cereale fara gluten (orez, porumb, tapioca). Fainurile care contin gluten (grau, orz, ovaz, secara) se vor introduce in intervalul 4-7  luni.

    Se vor pastra aceleasi reguli stricte de igiena ca si in cazul biberoanelor inclusive aparatul folosit pentru pasare va fi bine spalat apoi tinut cateva minute in apa clocotita.

    Alimente premise

  • laptele de mama daca exista posibilitatea sau lapte formula in cantitate de maxim 900-1000 ml/zi
  • carne – dupa 6 luni pentru sugarii alaptati la sandupa 4½ luni pentru sugarii alaptati cu formula : vita, gaina, curcan, vitel, pui (fiarta, de preferat in oala cu presiune care ii conserva mai bine proprietatile, pasata sau preparata la blender) – de 3-4 ori / saptamana – sursa de proteine si fier !
  • peste alb, proaspat – dupa 12 luni (poate fi alergizant!) : peste alb, slab, preferabil de apa curgatoare/ de mare ( nu de crescatorie) ; este nevoie de multa atentie la scoaterea oaselor!!!!!
  • OU – dupa implinirea a 5 luni: numai galbenusul oului de gaina, fiert tare ;  albusul este alergizant, se introduce dupa varsta de un an !!! : un sfert in prima zi, apoi la 2-3 zile ½ galbenus, apoi cate 2-3 galbenusuri de ou fiert tare / saptamana.
    • Ex: galbenusul inglobat in piure de cartofi +/- carne, ceea ce favorizeaza absorbtia fierului, +/- alte legume);
  • SUPA DE LEGUME/PIUREUL DE LEGUME (de obicei – primul aliment introdus) se va prepara din toate legumele de sezon si din cele congelate; nu se vor folosi legume conservate cu conservanti ,,la borcan, la cutie’’. Singura care se va indeparta dupa fierbere va fi ceapa. Este oportuna adaugarea de ulei de masline/floarea soarelui si mai ales pentru copii normo-sau subponderali – cereale) Dupa fierbere legumele se paseaza apoi se mai da un cloccot (sau ,,blenderul’’ va fi foarte bine spalat, oparit – > clatit cu apa rece) ; supa i se ofera copilului cu lingurita sau cu cana, NU cu biberonul, (chiar daca a fost intarcat!!). Ideal ar fi ca prepararea piureului de legume sa se realizeze la oala sub presiune sau la abur, cu mixarea cat mai fina a legumelor fierte cu putina zeama in care s-au procesat pana la consistenta unei smantani groase. Initial piureul va fi dat simplu urmand ca in decursul a cateva zile sa fie imbunatatit in mod progresiv cu ulei de masline (extravirgin) 2-3 picaturi, de cea mai buna calitate, carne de pasare, vita curcan de 4 ori / saptamana, frunze tocate de marar si patrunjel verde pentru vitamina C.
  • LEGUME – morcov, pastarnac, dovlecel, spanac, ardei gras, fasole verde, salata verde, rosie, albitura, marar, patrunjel. – se prepara sub forma de piure, preparat in prealabil termic prin fierbere. Se poate adauga putin ulei de masline extravirgin, unt sau lapte pentru a creste valoarea calorica.
  • FRUCTE crude, bines palate, pasate, coapte sau fierte (compot fara adios de zahar) suc natural preparat in casa proaspat; fructele cunoscute ca alergizante (zmeura, capsuni, kivi, fructe de padure etc) vor fi incercate progresiv doar dupa varsta de 1 an; Bananele  – dupa 9, chiar 12 luni – spalate bine in jet de apa, cojite iar apoi stratul superficial sa fie indepartat si doar ,, miezul miezului’’sa ii fie oferit copilului (concentratie mare de insecticide in stratul superficial al bananei decojite). Fructele oferite sunt pot fi mere, pere, piersici, caise, portocale, pepene galben, avocadro
  • CEREALE – instant sau nu: orez si alte fainuri fara gluten pana la 7-8 luni si apoi si cu gluten.
  • LACTATE : branza de vaci (cumparata, ambalata – microbiologic pura), iaurt, smantana, dupa 7 luni (se evita iaurturile cu fructe si conservanti din comert) ; scopul principal este cunoasterea altor gusturi; laptele mamei sau laptele formula ii asigura copilului necesarul lactate de calitate, astfel incat el nu are nevoie de alte preparate lactate, de fapt inferioare fata de ceea ce primea.
  • Preparatele din comert facute anume pentru sugarii/copii mici (borcanele, cutii de cereale +/- lapte, destinate acestor varste sunt recomandate, mai ales in perioade de deplasare cand este foarte complicat sa se prepare ceva proaspat pentru sugar.Exemplu de alimentatie a unui sugar sanatos :Luna 6 pt sugarii alaptati la san – (5 mese a 160-180 ml) / luna 4,5 pt sugarii alaptati cu formula

    Ora 6:00 : lapte uman sau lapte partial adaptat sau integral

    Ora 10:00 : masa de fructe – suc/piure de fructe + ca la ora 6:00 – 50-60 ml lapte.

    Ora 13:00 : supa de legume cu piure de legume (180 ml) la care se adauga 3% faina de orez.

    Ora 18:00 : lapte de mama sau lapte praf.

    Ora 22:00 : ca la ora 6:00 si 18:00 in cazul alimentatiei cu lapte praf integral se poate asocia cu 3% faina de orez, faina de porumb.

    Daca mama are san sufficient copilul trebuie alimentat cat mai mult posibil la san!!!

    Nu uitati!! Fiecare aliment nou trebuie introdus intai (atunci cand copilului ii este foame) pentru a ne asigura ca il primeste; alimentul trebuie propus si nu impus!

     

    Luna 7 – 8 (5 mese a 180-200 ml) – se incurajeaza autoalimentatia !

    Ora 6:00 : lapte uman sau lapte partial adaptat sau integral

    Ora 10:00 : masa de fructe – suc/piure de fructe + ca la ora 6:00 – 50-60 ml lapte.

    Ora 13:00 : supa de legume cu piure de legume (180 ml) la care se adauga 3% faina de orez.

    Ora 18:00 : lapte de mama sau lapte praf.

    Ora 22:00 : ca la ora 6:00 si 18:00 in cazul alimentatiei cu lapte praf integral se poate asocia cu 5% faina de orez, faina de porumb.

    De evitat : zmeura, capsune, fragi, pere, prune, pepene, cirese (risc de alergie / diaree), dulciurile concentrate la sugar si copilul sub 3 ani, cafeina, cacao, ciocolata !