Indice de masa corporala
Indicele de masa corporala IMC
Indicele de masa corporala (IMC sau BMI, din engleza -Body Mass Index) este un indicator oficial, recunoscut stiintific, de calculare a greutatii ideale pentru o viata sanatoasa. IMC este o metoda simpla si usor de utilizat de depistare a riscurilor de obezitate. In plus, indicele de masa corporala poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care trebuie sa le pierdeti sau castigati, a caloriilor recomandate pentru a va mentine sau pentru a ajunge la greutatea ideala.
Indicele de masa corporala este o metoda fiabila atat pentru barbati cat si pentru femei, cu varste intre 18 si 65 ani, dar nu este potrivita pentru copii, femei insarcinate, persoane cu masa musculara mare (sportivi) si varstnici.
Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltimea (in m) la patrat.
IMC este numit si indicele lui Quetelet, dupa numele inventatorului sau – savant de origine belgiana, unul dintre fondatorii statisticii moderne. In prezent, indicele este utilizat de companiile de asigurari din Statele Unite pentru determinarea riscului de boli cardiovasculare la pacientii peste 65 ani.
Plecand de la relatia statistica dintre IMC si rata mortalitatii, au fost stabilite intervale standard ale greutatii (normal, subponderal, supraponderal, obezitate), care sunt la randul lor legate de riscurile de boli cardiovasculare. IMC nu serveste la determinarea grasimii corporale si nici a masei musculare sau osoase.
Valoarea IMC creste odata cu cresterea riscului de boli cardiovasculare (insuficienta cardiaca, hipertensiune, infarct miocardic), unele boli pulmonare (sindromul de apnee in somn) sau al afectiunilor articulatiilor (artroza genunchiului, de exemplu), unele tipuri de cancer si diabet.
Pentru a determina cu exactitate riscul individual, trebuie sa luati in considerare alti factori, ca de exemplu conditia fizica, istoricul familial sau personal, examenul clinic, contextul social, etc.
Atentie! Daca aveti intrebari legate de IMC-ul dv. consultati un medic. Nu urmati un regim pentru a ajunge la valoarea dorita a IMC-ului.
Interpretarea indicelui de masa corporala
sub 18,5 subponderal
intre 18,51 si 24,99 greutate normala
intre 25,00 si 29,99 supraponderal
intre 30,00 si 34,99 obezitate (clasa I)
intre 35,00 si 39,99 obezitate (clasa II)
peste 40 obezitate morbida
Atentie! Aceste cifre au caracter orientativ. Pentru a pune diagnosticul de obezitate, sunt necesare alte masuratori de stabilire a grasimii corporale, caci excesul de masa grasa este un factor de risc. Unele persoane cu IMC crescut au de fapt o structura osoasa puternica, deci nu trebuie sa slabeasca.
Intervalul 18,51 – 24,99 este asociat cu riscuri reduse de boli la majoritatea persoanelor. Daca IMC-ul dv. este in acest interval, cel mai bine este sa va mentineti greutatea. Pentru a ramane in forma, incercati sa ramaneti in acest interval, evitand pe cat posibil sa va situati in una din cele doua extreme.
Un IMC situat intre 25 si 27, trebuie considerat drept un avertisment. Totusi, unele persoane pot sa obtina un indice mai mare de 25 fara a fi expusi cu adevarat unui risc de boli. Acesta este cazul sportivilor, a caror masa musculara este mai grea decat masa adipoasa.
Un IMC mai mare de 27 este asociat cu riscuri crescute de probleme de sanatate, ca diabetul, hipertensiunea si bolile de inima. Pentru a ajunge la greutatea optima, se recomanda consultarea unui medic nutritionist care poate oferi un regim personalizat de slabire si sfaturi de modificare a obiceiurilor alimentare. Un program de activitate fizica poate mari sansele de reusita.
Un IMC mai mic de 20 poate indica probleme grave de sanatate la unele pesoane, in special daca este rezultatul unei slabiri extreme intr-un interval scurt de timp. Orice modificare evidenta a greutatii trebuie sa fie considerata drept un semnal de alarma ce nu poate fi neglijat. In schimb, o greutate stabila care nu inregistreaza variatii considerabile pe parcursul mai multor ani, nu este un motiv de ingrijorare.
Calculeaza-ti indicele de masa corporala aici