Blog

Ce trebuie sa stii inainte de a face o ecografie abdominala

Descrierea procedurii pentru ecografie abdominala: prin aceasta investigatie se obtin imagini din interiorul corpului, in timp real. Ecografia abdominala vizualizeaza ficatul, colecistul, pancreasul, antrul stomacului, duodenul, aorta abdominala, vena cava inferioara, rinichii, splina, vezica urinara si prostata/uterul. Ecografia abdominala generala este o investigatie imagistica neinvaziva. Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale Pentru a obtine imagini de o calitate crescuta pacientul trebuie sa se pregateasca. Este necesar post alimentar minim 6 ore si aport crescut de lichide necarbonatate chiar inainte de inceperea procedurii. Avand in vedere ca o examinare dureaza aproximatix 30 minute este recomandabil ca pacientul sa inceapa procedura cu…

Indice de masa corporala

Indicele de masa corporala IMC Indicele de masa corporala (IMC  sau BMI, din engleza -Body Mass Index) este un indicator oficial, recunoscut stiintific, de calculare a  greutatii ideale pentru o viata sanatoasa. IMC este o metoda simpla si usor de utilizat de depistare a riscurilor de obezitate. In plus, indicele de masa corporala poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care trebuie sa le pierdeti sau castigati, a caloriilor recomandate pentru a va mentine sau pentru a ajunge la greutatea ideala. Indicele de masa corporala este o metoda fiabila atat pentru barbati cat si pentru femei, cu varste…

Etapele dezvoltarii fiintei umane

Perioada prenatala – intrauterina – de la fecundatie pana la nastere – 40 saptamani sau 280 +/- 10 zile : ou / zigot – 10-14 zile embrion – 2-12 saptamani fat – 12 saptamani – nastere Perioada postnatala : 1. De la nastere pana la 2,5-3 ani – sau prima copilarie a) nou nascut – 0-28 zile b) sugar – 1-12 luni c) copil mic sau anteprescolar – 12 luni-3 ani 2. A doua copilarie – perioada prescolara 3. A treia copilarie a) perioada de scolar 6-16 ani incluzand si pubertatea (11-13 ani la fete / 12-16 ani la baieti) b) adolescenta…

Aditivi alimentari de care trebuie sa ne ferim (E-uri periculoase)

E – 102 – periculos –  Tartrazina poate produce si cancer de tiroida, mancarimi, rinite, oboseala, migrene, depresie, probleme de vedere si insomnie. E – 120 – periculos E – 123 – foarte cancerigen E – 124 – periculos E – 131 – cancerigen E – 142 – cancerigen E – 153 – modificari gastrice E – 210 – cancerigen E – 211 – cancerigen E – 212 – cancerigen E – 213 – cancerigen E – 214 – cancerigen E – 215 – cancerigen E – 216 – cancerigen E – 217 – cancerigen E – 220 – distruge vitamina…

Sarcina – luarea in evidenta a gravidei, evolutie, dispensarizare

Trimestrul I – conceptie – luna 3 Test sarcina pozitiv / suspiciune sarcina – > bilet trimitere de la medicul de familie catre ginecologie pentru stabilirea diagnosticului – > scrisoare medicala de la medicul ginecolog catre medicul de familie pentru a putea fi luata in evidenta gravida la nivelul cabinetului de medicina de familie si a beneficia de restul investigatiilor pe parcursul sarcinii dar si de concediu de sarcina si lauzie (total 126 zile, din care 42 obligatoriu post-partum). ANALIZE: *- Grup sanguin, Rh, HLG, Sideremie; coagulograma, glicemie, uree, creatinina, acid uric, TGO, TGP, bilirubina, sumar urina + urocultura, VDRL,…

Dentitia la copii si adulti

Dentitia Eruptia dintilor de lapte Caderea dintilor de lapte Eruptia dintilor definitivi Observatii Maxilari Mandibulari   Incisivi centrali 5-7 luni 4-8 luni 6-7 ani 6-7 ani Incisivi laterali 9-13 luni 10-16 luni 6-7 ani 7-8 ani Canini 6-22 luni 17-23 luni 9-10 ani 9-11 ani Primul molar de lapte 13-19 luni 14-18 luni 10-11 ani Locul molarilor de lapte va fi luat de premolari, in ordinea aparitiei Al doilea molar de lapte 25-33 luni 23-31 luni 11-12 ani Primul molar definitiv Nu ia locul nici unuia dintre dintii de lapte, este adevarata fundatie a dentitiei, apare in spatele arcadei, in…

Repere practice in ingrijirea nou nascutului

Camera nou nascutului Patutul trebuie amplasat astfel incat sa nu fie pe directia de deschidere a usii. Atentie la alegerea patutului, sa nu prezinte pericol pentru acesta. Camera sa nu fie supraaglomerata. Nu se depoziteaza in camera nou-nascutului! E bine sa nu existe flori si nici animale in camera nou nascutului. Temperatura: 20-24 grade. Bine aerisita. Aerisirea se face de cate ori este necesar. Nou nascutul se muta in alta camera in timpul aerisirii. Jucariile Nu sunt necesare nou nascutului. Pentru sugar se vor utiliza jucarii care nu pat fi inghitite, cu margini rotunjite, viu colorate, eventual care produc sunete…

Diversificarea alimentatiei

Principii generale Se face la aprox 6 luni pentru un sugar alimentat la san sau cu formula de lapte; nu inainte de 17 saptamani nu dupa 27 saptamaniSe combate diversificarea sugarului alimentat la san mai devreme de 6 luni sau trecerea pe formula de lapte din motive nejustificatePentru sugarii alimentati cu lapte praf la diversificarea se realizeaza incepand cu  4½ – 5  luniPentru a incepe diversificarea sugarul trebuie sa fie perfect sanatos Alimentul nou va fi propus si nu impus, evitandu-se in acest fel anorexia psihogena !!! Noile alimente se vor introduce progresiv, inlocuind mesele de lapte Alimentele se vor…

Calendarul de vaccinari obligatorii gratuite de la stat

VARSTA RECOMANDATA TIPUL DE VACCINARE COMENTARII Primele 24 de ore 2-7 zile Vaccinare antihepatita B (Hep B) Vaccinare antituberculoasa BCG -Vaccin de tip Calmette Guerrin In maternitate 2 luni Vaccin diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic-Haemophilus, hepatiticB (DTPa-VPI-Hib-Hep B)*Vaccint pneumococic conjugat La medicul de familie 4 luni Vaccin diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic-Haemophilus, hepatiticB (DTPa-VPI-Hib-Hep B) *Vaccint pneumococic conjugat La medicul de familie 11 luni Vaccin diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic-Haemophilus, hepatiticB (DTPa-VPI-Hib-Hep B) *Vaccint pneumococic conjugat La medicul de familie 12 luni Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) La medicul de familie 5 sau 7 ani Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) La medicul de familie 6 ani Vaccin diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) **VPI La medicul…